Het Koninklijke stoepje

kadaster kadasterloep

In een recente reeks artikelen van de NOS werd ingegaan op de bezittingen van de Oranjes. Één van de opvallendste ontdekkingen was een stoepje dat al minstens 200 jaar in het bezit is van de oranjes.

Hoe komt zo'n vreemd perceel van 290m² in het bezit van de koninklijke familie? De grond onder de Baarnse wijk Oosterhei en omgevingen was ooit allemaal in het bezit van de Oranjes. In de loop van de tijd hebben zij in gedeeltes afstand gedaan van die grond, op het koninklijke stoepje na. De NOS heeft in zijn artikel geen reden kunnen vinden voor het feit dat juist dit stukje grond nooit is overgegaan naar een andere bezitter.

Het koninklijke stoepje op Kadasterloep.nl

De prachtige bouwjarenkaart van de Waag Society wekt de indruk dat de bebouwing ten noorden van de Wijkamplaan / Bremstraat gemiddeld ouder is. Dezelfde straten zijn ook de grens tussen de buurten Oude-Oosterhei en Nieuw-Oosterhei. Dat alles wekt bij mij de indruk dat dat het gebied ten noorden van beide straten eerder is ontwikkeld, en dat de grond onder Oude-Oosterhei op een ander moment van eigenaar is gewisseld dan de grond onder Nieuw-Oosterhei. Bij de transactie van de tweede tranche is mogelijk een fout gemaakt waardoor beide gebieden niet op elkaar aansloten. Het vergeten stukje grond tussen beide delen is altijd van de Oranjes gebleven.

De bouwjarenkaart ter plaatsje van de Bremstraat

Het probleem niet aansluitende vlakken is een probleem dat elke gis-professional zal herkennen. Vlakken die aangrenzend zouden moeten zijn, maar bij nadere inspectie afwijkende grenzen hebben. De stukken die in het niemandsland tussen beide vlakken overblijven worden slivers (splinters) genoemd.

Slivers tussen twee vlakken. Auteur: T. Nijeholt

Het koninklijke stoepje zou zomaar één van de oudste praktijkvoorbeelden van zo'n sliver in Nederland kunnen zijn. Een curiositeit met een oranje randje en een bewijs dat sommige problemen zo oud als de weg naar Rome zijn.

blog comments powered by Disqus

© 2016 - Geoloep  -  Terug naar boven  -  Algemene voorwaarden  -  Contact